Nederland Leest

En Eef ook. Natuurlijk ben ik altijd al een lezer geweest, hoewel het de laatste jaren minder is geworden doordat er zoveel andere dingen zijn waar ik mijn tijd aan kwijt ben. (Waaronder een boel ontzettend leuke dingen.)
Maar Nederland leest dus. Vorig jaar heb ik die hele actie gemist, maar dit jaar merk ik het overal. Dus samen met mijn nieuwe bibliotheekpas heb ik meteen De gelukkige klas van Theo Thijssen opgehaald. Nu voel ik totaal niet de behoefte om me voor leesclubjes aan te melden om over het boek te praten, noch ga ik luisteren naar Philip Frederiks die het voorleest. En eigenlijk heb ik de neiging om iets júist niet te doen als de rest van Nederland het wel doet. Maar hee, gratis boek! 🙂 Bovendien klinkt het als een boek dat ik sowieso graag zou willen lezen, dus waarom niet nu.
Ik ben er dus vadaag in begonnen, in de bus en de trein. Nu wist ik dat het een goed boek zou zijn, maar het komt natuurlijk uit 1926, dus ik verwachtte dat ik er eerst even in zou moeten komen. Ik zat echter meteen in het verhaal (Ik stapte bijna te laat uit de trein.) en tot op heden vind ik het een geweldig leuk boek. De schrijver is vooral bekend van Kees de jongen, wat ik niet gelezen heb maar wel door heel veel mensen ontzettend mooi wordt gevonden. Dus eigenlijk had dat me al kunnen waarschuwen. 😉
Het verhaal gaat over een lagere school leraar die in een dagboek zijn klas, lesmethodes en schoolregels beschrijft, dit doet hij stiekem terwijl hij eigenlijk zou moeten studeren om een hogere graad (als leraar frans) te behalen zodat zijn gezin meer te makken heeft. En het is dus erg leuk.

Ik ben nu dus zo’n drie boeken aan het lezen. Want ik had natuurlijk al een stapeltje naast mijn bed liggen. Welke boeken ik mee bezig ben kunnen jullie sinds nu trouwens zien in de kolom hier rechts. Altijd leuke informatie me dunkt. Naast De gelukkige klas ligt er ook The Toyminator, wat het vervolg is op The Chocolate Bunnies of the Apocalypse. (Je moet er van houden, maar dan is het ook een erg leuk boek.) De eerste helft vloog ik zo doorheen ( Eddie Bear is geweldig!) maar nu ben ik even op een punt waarop ik even zin heb in iets totaal anders dus nu ligt het boek even af te koelen.
Het derde boek is Jonathan Strange & Mr. Norrel, waar ik al ontzettend lang in bezig ben. Het is een van mijn favoriete boeken (hoewel ik dat pas echt kan zeggen als ik het helemaal uit heb natuurlijk) maar het is niet het soort boek waar je snel door heen moet gaan. Van elke zin moet genoten worden. Het is ook nog eens een groot verhaal (terecht ingedeeld in drie volumes, ik zit nu in deel III). Het taalgebruik en de tijdsperiode worden briljant gebruikt als illustratie en achtergrond van het verhaal over twee rivaliserende magiërs in het 19e eeuwse Groot Britannië.

Met drie verschillende boeken ben ik dus nog wel even bezig, en er staan hier en daar nog wat ongelezen werken in mijn kast verstopt, maar tips zijn natuurlijk altijd welkom. Eigenlijk ben ik trouwens in nog een vierde boek bezig, The Wind in the Willows (Britse klassieker), maar daar heb ik al heel erg lang niet meer in gelezen (waarom weet ik eigenlijk niet, het is namelijk een heel erg leuk boek). Ik ben het echter nog niet vergeten! (Sorry AM, dat ik je boek zo ontzettend lang leen.) Ik ga het nog eens goed uitlezen en het helemaal geweldig vinden.

9 Comments

 • Goed dat je zoveel leest Eef! Ikzelf ben niet echt een lezer, nooit geweest ook. Romans zijn niet aan mij besteed: ik heb er geen geduld voor. Echter vind ik boeken waar ik wat van kan leren wel weer heel leuk. Ik ben nu bezig in een boek dat ik van mijn werk heb gekregen: The Pragmatic Programmer. (http://www.pragprog.com/the-pragmatic-programmer). Tot nog toe erg leuk om te lezen :).

 • Muhaha, jij ook al in zo'n stapel boeken bezig 😀
  Ik merk zelf dat ik iets meer ben gaan lezen, maar dat het aantal boeken een beetje door elkaar loopt. Als ik er dan ook nog een stapel boeken over globalisering bij krijg van ene eefje gaat het helemaal hard 😉

  De boeken die nu naast mijn bed liggen (en die, afhankelijk van mijn stemming mee de trein in gaan):
  Snow Crash – Neal Stephenson
  De aarde is plat (The world is flat) – Thomas L. Friedman
  No Logo – Naomi Klein
  Lang leve de globalisering – Een of andere deen
  En de laatste weet ik niet meer – Nina Hertz

  Op het moment gaat er wel veel kostbare leestijd verloren aan Zelda (zoals Ronald gister gemerkt heeft 😀 )

 • No Logo wil ik nog graag eens van je lenen als ik weer tijd heb voor een nieuw boek. 🙂
  De titel van dat Norena Hertz boek is ook belachelijk (En die deen is misschien een zweed, hij heet iig Johan Norberg)
  iets van Global huppelepup or the death of democracy.

 • het waren in ieder geval erg interessante titels. Kan niet wachten tot ik er aan kan beginnen (heb Snow Crash bijna uit ^^)

 • 'The Chocolate Bunnies of the Apocalypse'? Grappige titel voor een boek. Is er een connectie met de 'Four Horsemen of the Apocalypse'?

 • Eddie Bear and Jack for teh win!
  Als je de Toyminator uit hebt wil ik hem heelheelheel graag van je lenen! (en ik ga je geen lijstje geven met wat ik aan het lezen ben, zowel persoonlijk als voor mijn studie.. Ik zit erop, laten we het daar op houden :p)

  Kusje

 • Oh, en kan je dat boek gewoon gratis ergens meenemen? Want dan ga ik het in ieder geval ergens vandaan vissen 🙂

 • […] overdreven, ik heb heus niet elk boek gelezen, maar toch best wel veel.) Van mijn lijstje van de vorige post heb ik inmiddels The Toyminator en De Gelukkige Klas uitgelezen. Ook ben ik weer eens verder gegaan […]

Comments are closed.